The Bigband that really swings!  
         
Home Agenda Bezetting Dirigent Foto's Audio Links Over AMC Contact
       
 

Over AMC Bigband

 
 

Het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam heeft als eerste en enige ziekenhuis in Nederland een eigen bigband. De geschiedenis van het orkest gaat terug naar 1993. In dat jaar richtte niertransplantatiespecialist en percussionist Janto Surachno de band op.

Dankzij de financiële steun van de commissie Sport en Cultuur van het AMC en de niet aflatende inzet van de bestuursleden en muzikanten ontwikkelde de band zich verder. In 1998 contracteerde men de bekende Nederlandse trompettist Loet van der Lee als dirigent. Mede dankzij zijn enthousiasme, kennis en inzet heeft de band in korte tijd een grote vooruitgang geboekt.

Met ‘Van der Lee’ als toenmalig muzikaal leider en producent nam de groep in 2000 en 2001 een debuut CD op getiteld ‘Feel Good, the Jazzinjection’. Wat begon als een studieproject voor orkestleden eindigde in een semi-professioneel topproduct. In maart 2001 werd het eerste exemplaar van de CD tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt aan minister E. Borst van volksgezondheid. Inmiddels (2007) is de 2e CD (Feeling even beter) geproduceerd, waarvoor de band zich twee weekenden (oktober 2005 en oktober 2006) zich had teruggetrokken in de studio van Hans Wijnbergen te Harlingen

Uiteraard speelt de band regelmatig op biomedische congressen en bedrijfsfeesten, en muziekfestivals. Het repertoire is breed te noemen. Naast dansmuziek uit de jaren ’50 speelt de band ook Latijns Amerikaans en wat moderner repertoire en een groot aantal zangstukken. Rustig, stevig, dansbaar, jazzy en latin, alles is mogelijk.

Het orkest bestaat uit maar liefst 20 mensen: 4 trompettisten, 4 trombonisten, 5 saxofonisten, een ritmesectie van 5 personen, dirigent en zangeres. Het is mogelijk om met een klein combo het optreden te openen en in overleg kan een kleine geluidsinstallatie meegebracht worden.

Inmiddels is de dirigentenstok overgenomen door trompetist Diederik Ruisch http://www.ruischmusic.com en onder zijn bezielende leiding werkt het orkest aan uitbreiding van het repertoire, waarbij aandacht wordt besteed aan diverse speelstijlen en muziekstromingen.

De enthousiaste muzikanten van de AMC Bigband zijn geronseld uit de gelederen van het complete personeelsbestand van het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam staan garant voor een avond muzikale gezelligheid. Er gaat niets boven een jazzinjectie van de AMC Bigband.

In het kader van 150 jaar het Emma kinderziekenhuis (EKZ) worden sinds kort voorbereidingen getroffen voor het produceren van een CD met kinderliedjes

De band is op op zoek naar sponsoring om de finaciering van dit project rond te krijgen. Er zijn firma's die al finaciele toezeggingen hebben gedaan (zoals: Elekta B.V.).

Daarnaast wordt voor de CD-produktie een crowdfunding actie gestart.

De opbrengst van de CD-verkoop gaat naar het EKZ om zo toekomstige onderzoeks projecten in de strijd tegen kanker bij kinderen te financieren

 
       
       
       
       
       
© 2006 AMC Bigband